Tänään saimme nauttia kolmen ruokalajin päivällisen, jonka valmisti tylleröinen ihan itse. Ohjeet löytyivät osaksi Marianne Kiskolan kirjasta Pikkumimmien keittokirja ja osaksi Maku-lehdestä.

Marianne Kiskola on tehnyt ihanan keittokirjan lapsille ja nuorille, tässä kirjassa on ihan oikeita (kasvis)ruokareseptejä. Yleensä lapsille tarkoitetut keittokirjat menevät tyyliin: lämmitä nakit mikrossa, paista ranskalaiset uunissa, leikkaa lisukkeeksi kurkkua... mutta tässä kirjassa tehdään ihan oikeasti ruokaa, hienoa!

Alkuruuaksi saimme Tomaattipedin (jossa oli loppujen lopuksi myös parikaa ja kurkkua, mutta ei avokadoa)

8 isoa lehteä tuoretta salaattia

8 tomaattia

2 avokadoa

Kastikkeeksi:

4rkl oliiviöljyä

2-4 rkl balsamiviinietikkaa

2rkl rouhittua mustapippuria

Pääruuaksi saimme Pinaattilettuja soijarouhekastikkeella (Pikkumimmien keittokirja)

Ohukaistaikina:

1l soijamaitoa tai tavallista maitoa

150g pakastepinaattia

3dl ohrajauhoja

3dl vehnäjauhoja

1tl merisuolaa

50g margariinia

3tl raakaruokosokeria

1rkl rypsiöljyä

Paistamiseen:

margariinia

Soijarouhe:

1/2 l kuivaa soijarouhetta

1tl merisuolaa

4 pientä kuivattua chiliä

vettä

Kastike:

oliiviöljyä

3 pientä sipulia

2 valkosipulin kynttä

1tl jauhettua korianteria

1/2tl cayennepippuria

500g tomaattimurskaa

1tl rouhittua mustapippuria

1tl hienoa merisuolaa

 

emmentaljuustoraastetta

Lisää maitoon sulatettu pinaatti, jauhot, suola, sokeri, öljy ja sulatettu margariini. Anna taikinan turvota hetki jääkaapissa.

Valmista sillä välin soijarouhekastike.

Ohjeen mukaan soijarouhe imeytetään kuumaan veteen ja tähän lisätään mausteet. Itse teen (ja tyllerölle opetin saman) kastikkeen niin, että nakkaan soijarouheen pannulle mausteineen, sipulineen kaikkineen ja lisäilen kuumaa vettä pikkuhiljaa tarpeen mukaan. Kun rouhe tuntuu siltä, että se ei enää ime vettä, lisätään sekaan tomaattimurska ja tarkistetaan maku. Mielestäni tämä on helpoin ja miellyttävin tapa saada hyvää soijarouhetta.

Kun kastike muhii pannulla, paista sillä välin letut isolla pannulla.

Laita lettujen päälle kastiketta, laita sekaan hieman juustoraastetta ja kääri koko komeus rullalle.

Ja jälkkäriksi herkuttelimme Pappilan suklaiset hätävarat:

4 annosta

150g tummaa suklaata

2 1/2dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

100g suklaakekesejä, esim suklaalehti, murennettuna

1/2prk vadelmagranaattiomenahilloa

Koristeluun:

tuoretta minttua

Sulata paloiteltu suklaa. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Yhdistä sulatettu suklaa ja vaniljakastike varovasti keskenään.

Kokoa laseihin kerroksittain keksimuruja, hilloa ja suklaavaahtoa. Anna herkun viilentyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Koristele mintulla (paitsi tyllerö koristeli kuivatuilla masikoilla, koska minttua ei kaupassamme ollut!)

Nyt on kaikilla mahat pullollaan hyvää ruokaa. Makailen hetken mahani vieressä ja sitten painun russelineidin kanssa pitkästä aikaa lenkille.

-Vika-